čtvrtek 18. března 2021

Otmuchowské jezero

Tentokrát nešlo primárně o výlet. Jeli jsme obchodně do Polska, kousek za Nisu. Cesta vedla přímo pod "hrází" Otmuchowského jezera. Měla jsem možnost jeho velikost obdivovat už dříve z některých vrcholků  Jeseníků. Ale pohled z dálky je něco jiného, než vidět je na vlastní oči takto z blízka... Zvlášť, když se ta hráz táhla podél silnice v délce asi 3 kilometrů, a pak se stáčela a dál pokračovala do nedohledna. Je to opravdu úctyhodné vodní dílo. Celková délka hráze je přes 6 km a její výška dosahuje i 20 m. O vybudování jezera-přehrady se uvažovalo už před První světovou válkou. Ale do realizace tohoto projektu se pustili teprve Němci v letech 1928-33.

My si nakonec udělali dvě zastávky. První nedaleko Frydrychówa, v místě, kde téměř nic zajímavého nebylo. Byl tu malý kiosek poblíž schodů nahoru na hráz. I když parkování bylo jen pár metrů od hlavní silnice, teprve porovnání hráze z výškou lidí, stoupajících či scházejících po těch schodech jí dodávalo ten skutečný dojem monumentálnosti.

Výstup na hráz

Na vrcholu hráze vedla cesta

Vody bylo poměrně málo

Další zastávku jsme si udělali na okraji Ścibórz. V těch místech je jakési rekreační centrum. V okolí jsou pláže, kempy (nyní prázdné), restaurace a bufety... Trošku jsme se prošli po pláži... Počasí na koupání nebylo, takže tu byl klid, ale v sezóně je tu prý dost velký mumraj. 

Jezero se zdálo být nekonečné

Pohled opačným směrem

Přepad

Nebezpečí nehrozí, pod přepadem se pasou krávy...

Vodárenská věž nedaleko

Stylová restaurace

Navštíveno: 16.6.2020


3 komentáře:

  1. Nevím přesně, už jsem ze školy nějaký ten pátek, ale v letech výstavby jezera patřilo toto území Německu, proto stavěli Němci. Udělali jste si na služebce pěkné zastávky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozřejmě, jako půlka Evropy. Já to o Němcích spíš napsala proto, že ne všechno co se tenkrát dělo bylo špatné. Nemůžeme popřít, že měli velký podíl na výstavbě a rozvoji Evropy.

      Vymazat