středa 24. září 2014

KovoZOO

Dnes jsme vyrazili na vinobraní do Uherského Hradiště. Ale nedojeli jsme. Když jsme projížděli Starým Městem, míjeli velkou dřevěnou loď a maják s plakátem lákajícím k návštěvě KovoZOO. Zastavili jsme, že to omrkneme... A už jsme tam zůstali. Pro Adámka to byl určitě lepší zážitek, než nějaký vinobraní!


Maják a loď zřejmě slouží spíš jako poutač. Jsou vidět ze silnice a zřejmě přilákají projíždějící stejně jako nás. Samozřejmě jsme omrlki loď a vystoupali na vrchol majáku. Výhledy ale nebyly nic moc, frekventované silnice se táhly třemi směry. Uvnitř majáku byla zajímavá fotogalerie, dokumentující postup jeho stavby. Zatímco zvenčí vypadala loď obrovsky, nahoře na palubě se zdála malinká. 




Naproti lodi bylo stylové dětské hřiště, ale podařilo se nám Adámka přesvědčit, aby si jeho návštěvu nechal nakonec. Vyrazili jsme tedy do parku, kde byly rozmístěny modely zvířátek vyrobených ze šrotu. Očekávala jsem spíš moderní umělecká díla lehce abstraktního rázu, ale byla jsem příjemně překvapená. Zvířátka vypadala jako živá, takže ani Adámkovi nedělalo problém poznat co je co a moc se mu líbila. Ostatně posuďte sami:












Mimochodem, ten kůň je celý z podkov!

Součástí prohlídky jsou také lávky, které návštěvníky zavedou nad sousední kovošrot. Odtud je možné pozorovat provoz firmy. Bohužel v deštivém počasí jsou některé (šikmé) lávky z bezpečnostních důvodů uzavřeny - jsou kluzké.  Další atrakcí je vláček s průvodcem, kterým můžete podniknout okružní jízdku provozem kovošrotu i s výkladem kde se co a jak dělá a jak vůbec se druhotné suroviny zpracovávají. Pro nás, bohužel, byl vláček mimo provoz - měli tam nějakou zahraniční delegaci, tak vozil je.

Vyzkoušeli jsme také starý telefon. Byla to zábava, abychom se domluvili, museli jsme přepínat tlačítko: "Tady orel, přepínám."


Na závěr jsme si dali nějaké občerstvení - to prostě na výletě nikdy nesmí chybět a pak ještě hurá na chvíli na hřiště!

Staré Město 14.9.2014

2 komentáře:

  1. Fantastická výstava! Ty kovové příšerky mě fascinovaly, rozhodně kreativní nápad, jak zužitkovat aspoň část odpadu - a šikovné ruce. Gepard číslo jedna! Ale i ostatní potvůrky se mi moc líbily. Kůň z podkov? Jak stylové!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nám se tam všem moc líbilo. Je to určitě zajímavý nápad,

      Vymazat