čtvrtek 5. března 2020

Mlýn v Mořicích

U nás v Mořicích se rýsuje nová památka. Tedy není tak úplně nová, stojí tu už téměř sto let, ale teprve v posledních letech se podnikají kroky k tomu, aby se památkou stala. Jedná se o místní mlýn.

Vodní mlýn se v Mořicích datuje od roku 1350. Jeho novodobá historie se však píše až od roku 1926, kdy původní vodní mlýn koupil p. Josef Králík z Kralic na Hané. Protože mlýn byl již značně zchátralý, zbořil jej a na jeho místě vystavěl nový, poháněný vodní turbínou. Nový mlýn byl spuštěn v roce 1927 a v držení rodu Králíků byl až donedávna. V roce 1948 jej komunisté znárodnili a od té doby mlýn chátral. Pana Králíka milostivě nechali dál bydlet v obytné části, z níž platil obci nájemné. V 90. letech mu byl již značně zchátralý mlýn v restituci vrácen. Pan Králík ve snaze obnovit provoz, pronajal mlýn soukromníkovi. Soukromník se s jeho souhlasem pustil do renovace a modernizace mlýna, ovšem později k další modernizaci již nedal p. Králík souhlas, protože by došlo ke zničení historického zařízení a tak si soukromník sbalil fidlátka a mlýn se definitivně zastavil. Psal se rok 2003. Po smrti pana Králíka (v 2006) jeho potomci neměli zájem dále udržovat tak rozsáhlou a navíc nevýdělečnou nemovitost a nabídli mlýn k odprodeji. O koupi mlýna projevil zájem místní podnikatel a nadšenec, který se zřejmě rozhodl mlýn nejen zachovat, ale především zrekonstruovat a snad i jako technickou památku časem zpřístupnit veřejnosti. Sice nic takového přímo neřekl a soudím tak jen z několika náznaků.

V současné době je tedy mlýn mimo provoz a veřejnosti nepřístupný. Přesto se občas naskytne příležitost nahlédnout dovnitř - sice s průvodcem, ale "jen na vlastní nebezpečí", protože mlýn je stále ve stadiu rekonstrukce. Tak se pojďte se mnou podívat dovnitř:


Takto vypadá mlýn ze dvora. To oprýskané vlevo je obytný dům. K němu je přilepen samotný mlýn. Ta opravená budova vpravo je sýpka, se kterou se do budoucna počítá jako s galerií nebo výstavní síní. Jsou tam rozlehlé prostory.


Při této příležitosti zde byly vystaveny fotografie místního rodáka Františka Poláčka.


A zde už je strojovna mlýna. Ten relativně malý motor pohání všechny stroje ve mlýně.


Toto je hlavní hřídel, kterou přes klínový řemen roztáčí motor. Vidíte několik kol, která jsou klíňáky propojeny s různými stroji ve všech patrech mlýna. Teď jsou klíňáky shozené mimo, aby se náhodu nestalo, že by se něco skutečně nedopatřením spustilo.





Další stroje a zařízení si nepamatuju k čemu slouží, ale rozhodně stojí za pozornost. Jedná se o původní zařízení mlýna a jak můžete vidět, všechno je ze dřeva.



A na závěr ještě přidám ty nádherné výhledy z oken. Na prvním je opravený dvůr s konírnou a přístavky. Na dalším pak typická Hanácká krajina v době žní.

Navštíveno 10.8.2019

2 komentáře:

  1. To jsou jedinečné fotky. Vždycky když vidím takové zařízení, žasnu, jak to lidi dokázali vymyslet, nakreslit a vyrobit. Smontovat šroubek ke šroubku a pak to celé spustit a ono to jelo. Neuvěřitelné...
    (a taky smutné, že pan Králík musel platit nájemné z vlatsního domu, ale technicky pokud mu jej znárodnili, tak jeho nebyl... zkrátka, tohle byl bordel a ostuda minulé doby. I když tahle doba si svých ostud vyrobila taky už dost.
    Krásná krajinka, malebná.
    A díky za nadšence, kteří neváhají něco podniknout pro záchranu místa nebo budovy, která má svou cenu.

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem velmi spokojený se službou pan Pedro Loan a vaše návrhy mi pomohly získat velmi dobrou nabídku úvěru na bydlení. Rád doporučím vaše služby svým známým, kteří zde hledají půjčku.“
    Pokud hledáte půjčku, nikam jinam nechoďte. Pan Pedro je nejlepší. Vřele doporučuji jeho služby. Nejlepší, se kterým jsem měl to potěšení pracovat, byla jeho půjčka s nízkou sazbou. “
    Toto je pan Pedro Contact pro případ, že by zde někdo hledal půjčku.
    E-mail: pedroloanss@gmail.com

    OdpovědětVymazat