středa 17. září 2014

Do pravěku i novověku

Před prázdninami jsme s Adámkem četli  knížku o době kamenné a lovcích mamutů. Jeho to moc zajímalo a měl spoustu všetečných otázek, na některé z nich se dost těžko odpovídalo. Tak jsem mu slíbila, že se o prázdninách pojedeme podívat do muzea a tam mu všechno ukážu a vysvětlím.

Jenže člověk míní... Začátkem prázdnin jsem si zlomila ruku a bylo po výletech. Ale jak jen to šlo, vyrazili jsme do slíbeného pravěku. Jako cíl jsem zvolila Památník lovců mamutů v Předmostí. O Předmostí jsme se učili ve škole, že patří spolu s Dolními Věstonicemi k nejvýznamějším archeologickým lokalitám z období lovců mamutů u nás. A je to blíž než do Věstonic a ani já tam ještě nebyla.

Památník jsme našli poměrně rychle. Byla to místnost zabudovaná do svahu kopce. Uvnitř bylo na ploše asi 5x3 m odkryto a zakonzervováno množství různých kostí zvířat v místě a uspořádání, jak to archeologové našli. Jakýsi hromadný zvířecí hrob, nebo lépe slovy paní "průvodkyně": Pravěká skládka odpadků. A to bylo vše. Ale jo, asi to je zajímavé pro někoho, kdo se o archelogii více zajímá. Ale pro 7-miletého kluka? Popravdě i já jsem čekala trošku víc. Ale nevadí, měli jsme i v záloze i další plán.

Památník lovců mamutů v Předmostí
Památník lovců mamutů v Předmostí
Z památníku jsme vyrazili do Přerovského zámku, kde sídlí Muzeum J.A.Komenského. Cestou jsme trošku bloudili. Vím bezpečně, že se dá autem přijet až před muzeum, ale z nepochopitelného důvodu, na dohled od zámecké věže směrovky mizí a dál si poraď sám, turisto! Chvíli jsme kroužili v uličkách kolem zámku a nakonec to zaparkovali na jednom náměstíčku a raději došli pěšky.

Zámek v Přerově - nádvoří
Zaplatili jsme si stálé expozice plus výstavu hraček. I tak toho bylo příliš na ty zhruba 2 hodiny, které nám zbývaly do konce mých vycházek.

Malý kuchtík v zámecké kuchyni
Nejprve jsme navštívili expozici archeologie. Hlavně aby se nám i Adámkovi pohojilo to zklamání z Předmostí. Tady si to skutečně užíval. Všelijaké nástroje, kosti, keramika .... K tomu miniaturní modely obydlí i celých vesnic. Teď si teprve mohl aspoň trošku představit život v pravěku.

Soška mamuta
Přístroj na vrtání kamenů

Část mamutího klu (cca 1 m dlouhá)
Potom jsme zašli na výstavu hraček. Ta byla asi spíš zajímavá pro nás. Nadšeně jsme si s manželem  navzájem ukazovali, jaké hračky jsme kdo v dětství měli: Byla tam moje panenka Alenka, bráchův pásák, nádobíčko, igráčci, kostky a stavebnice, plechové bubínky, oranžová tatra na písek, Mišutka (můj medvídek na spaní)... Jako bychom se ocitli zpátky ve školce. Bohužel, skleněné vitríny ani tady, ani v předchozí expozici archeologie neumožňovali kvalitní fotky.

Jako další jsme zvolili expozici školství. Usoudila jsem, že by Adámka mohlo zajímat, jak vypadala škola dřív. Vždyť on už, chudák, ani nezná normální tabuli! Měla jsem pravdu, to se mu líbilo i školní pomůcky. V muzeu jsou vytvořené celé třídy, takže si mohl posedět v lavici z časů J.A.Komenského, Rakousko-Uherska, první republiky i 50.let minulého století. Téměř u každé třídy, kompletně vybavené vč. obrázků a dobových nástěnek, byl také kabinet s množstvím školních pomůcek. Fakt jsme tu byli hodně dlouho a Adámek pořád nacházel něco zajímavého.

Třída z doby J.A.Komenského
Třída za Rakousko-Uherska
Kabinet z doby Rakousko-Uherska
Třída za první republiky
Učební pomůcka z období první republiky - model dělohy se zárodkem telete
Třída z padesátých let 20.století
Konečně jsme opustili školství. Pohledem na hodiny jsme zjistili, že ještě trošku času máme a rozhodli se vystoupat na věž a pokochat se vyhlídkou. Expozici zvonů jsme lehce ignorovali. Pokud zbyde čas, podíváme se cestou dolů. V každém patře byly u oken vystavené vojenské dalekohledy a zaměřovače. To bylo také něco pro Adámka! Musím přiznat, že na zvony už moc  nedošlo, jen pár fotek jsme stihli udělat. Pokochali jsme se výhledy na Přerov a rychle dolů. Na národopisnou expozici, motýly a minerály jsme už jen nakoukli a pryč! Chtěli jsme totiž ještě stihnout "tradiční" výletní zmrzlinu v cukrárně. Bez ní by pro Adámka výlet nebyl dokonalý.




Vojenský dalekohled (zaměřovač)
Výhled z věže
Vžhled z věže
Výhled z věže
Výhled z věže

Přerov 6.9.2014

Žádné komentáře:

Okomentovat