pátek 12. září 2014

Poutní místo na Křébech

Asi 5 km od nás jsou Křéby - tři pahorky s ostrůvky travnatých strání, kde můžete najít mnoho chráněných rostlin i živočichů, díky nimž jsou tyto pahorky od r. 1956 národní přírodní památkou. Prostřední z pahorků je pak také poutním místem, kdysi jedno z nejvýznamějších poutních míst jižní Hané.

Není snad lepšího dne pro připomínku tohoto kouzelného místa, než dnes, na svátek Jména Panny Marie, které jsou Křéby zasvěceny.

Příští rok uplyne 300 let od doby, kdy tu nechal baron František Ferdinand Sak, svobodný pán z Bohuňovic, majitel Morkovského panství, vystavět poutní kapli Panny Marie Ochranitelky, jako poděkování za odvrácení moru, který sužoval Moravu od května do září roku 1714. Původní kaple mohla pojmout asi 150 lidí, uvnitř nad oltářem visel obraz Panny Marie vyšittý na hedvábí. Brzy se však stala kaple vyhledávaným místem poutníků, kteří často přinášeli dary jako výraz díků za vyslyšené modlitby. Kaple přestávala stačit a tak byla roku 1777 rozšířena a přestavěna na kostel pro 400 lidí a konzistoř tam poslala stálého kněze - to v té době neměl ani Svatý Hostýn! Z původní kaple se stala sakristie. Kostel byl slavnostně vysvěcen 13.9.1778 ve svátek Panny Marie a zárověň do něj byl  zavěšen obraz Panny Marie Pomocnice, později  nazývaný obraz Panny Marie Křébské, který kostelu daroval hrabě Braida.


Osvícenská politika císaře Josefa II vedla ke zrušení mnoha církevních řádů i památek. Už jsem tu zmiňovala Mořický kostel, který se nakonec podařilo věřícím zachránit. Křébský kostel takové štěstí neměl. Roku 1787 byl oficiálně uzavřen a poutní místo z císařské vůle zrušeno. Aby zachránil alespoň panátný obraz Panny Marie, prohlásil hrabě Braida, že obraz kostelu jen zapůjčil a požadoval jeho navrácení zpět. Poté ho umístil do farního kostela v Morkovicích, kde je dosud. Pověst praví, že se v noci obraz vrátil zpět na Křéby a když byl kostel zbořen, zůstal viset na lípě.

Panna Marie Křébská

Až do 50. let 20. století připomínala poutní místo boží muka s mohutnou lípou, která stála na místě původního kostela. Boží muka byla časem zničena a lípa tu rostla až do roku 2000. 

Prosté dřevěné kříže vás dovedou až na místo

Na poutní tradici místa bylo znovu navázáno až v roce 2008. Byl zde vybudován venkovní oltář. Opodál potom malá kaplička do které byla umístěna kopie obrazu Panny Marie Křébské. Místo bylo vysvěceno 13.9.2008 a slavnostního obřadu se účastnilo 450 poutníků.

Oltář na Křébách

Od té doby se tu konají pravidelné poutě, a to každý 13. den v měsíci. Hlavní pouť je pochopitelně v den Jména Panny Marie, tedy 13.9. a mimochodem, je dost pravděpodobné, že příští rok budou velkolepé oslavy - vždyť uplyne 300 let.

Výhled z Křébů
Prasklice 7.9.2014

2 komentáře:

  1. Velmi pěkný článek. Čte se jako román. Hrabě Briada to vymyslel dobře a moderní venkovní oltář vypadá krásně.

    OdpovědětVymazat
  2. Protože neznám Hanou, jsou pro mě už jména míst, osob velkou neznámou, jako jména z jiného světa. Venkovní oltář se mi moc líbí a historie místa je hezky vyprávěna.

    OdpovědětVymazat