čtvrtek 12. září 2019

Dlouhé stráně

Když už jsme byli v těch Jeseníkách, jen kousek od Dlouhých strání, nemohli jsme si prohlídku elekrárny nechat ujít. Několik přátel a známých nám to navíc doporučovalo, že je to fakt zajímavé. A to rozhodně bylo - nelitovali jsme ani času ani vydaných peněz.

K samotné elektrárně se autem nedá dostat, takže je třeba se předem objednat. Autobus vyjíždí z Koutů nad Desnou. Čekání na něj si můžete zpestřit návštěvou Kouteckého lesa s expozicí dřevěných soch s pohádkovými motivy. I když se na nich už začíná podepisovat zub času, pořád je to lepší, než se péct na tom holým place na slunku a je to na dohled od zastávky.

Koutecký les

Koutecký les

Přečerpávací elektrárnu Dlouhé Stráně zvolili Češi v roce 2005 jako jeden ze "Sedmi divů Česka". A je to skutečně unikátní stavba. Představu o fungování přečerpávacích elektráren už jsem měla, kdysi dávno jsme navštívili Dalešickou přečerpávačku, ale to se vůbec nedá srovnávat. Každá nabízí jiný zážitek.

Kvůli výstavbě elektrárny byl doslova seříznut vrchol kopce Dlouhé stráně, aby zde mohla být vybudována horní nádrž. Na ní je zajímavé to, že nemá žádný přirozený přítok a je tedy výhradně plněná přečerpáváním vody z dolní nádrže s malým podílem dešťových srážek. Dolní nádrž byla vybudována přehrazením říčky Desné. Těsně pod hrází je potom umístěna samotná elektrárna a infocentrum pro návštěvníky. Tam nás také odvezl autobus.

Desná

V infocentru jsme shlédli krátký film o výstavbě a fungování elekrárny - asi vůbec to nejzajímavější z celé návštěvy. Po filmu jsme se šli podívat "do provozu" do nitra hráze a možná i hory. Dlouhá vstupní chodba byla vyzdobena barevnými koly - podle psychologů by prý měly uklidňovat. V provozu je k vidění celkem prd, ale ve spojení s tím předcházejícím filmem a dalším komentářem průvodce je to i tak zajímavé. Porovnat si obrázek turbíny na stěně s tím, co jsme viděli dává jakousi představu o velikosti celého objektu z nějž většina je skrytá ve veřejnosti nepřístupných patrech v podzemí.



Turbína z níž jsme viděli jen horní část označenou šipkami
Následoval výjezd na Dolní nádrž spojený s dalšími informacemi o elektrárně, nádrži i okolní krajině. Dolní nádrž je s Horní propojena podzemními tunely, kterými samospádem stéká voda a pohání turbíny. V době, kdy je v sítě přebytek elektřiny se voda přečerpává tunely zpět nahoru, aby byla zase připravená.

Dolní nádrž

Elekrárna (pohled z hráze Dolní nádrže)

Zde se od nás někteří odpojili. Snad chtěli ušetřit peníze, kdo ví. Těch pár korun za výjezd nahoru zas není tak moc a přišli o další výklad ohledně Horní nádrže. A pokud jeli lanovkou, tak je to vyšlo na stejno. Nádrž není až tak veliká, ale stejně se mi na fotku nevešla. Obejít se dá za necelou hodinku. Jenže tolik času jsme neměli, museli jsme zpět, na náš autobus už dole čekala další výprava.

Horní nádrž
Od nádrže jsou krásné výhledy na okolní hory - především na Praděd. Dolní nádrž odtud vidět není.  Je tu malý stánek s občerstvením. Na cestu dolů si můžete půjčit koloběžku a ten příšerný kopec sjet.

Praděd (pohled z Dlouhých Strání)
 Navštíveno 30.6.2019

1 komentář:

  1. Jituš, také jsem to už absolvovali a moc se nám exkurze líbila. Zvláště manželovi, on tomu více rozumí, než já.

    OdpovědětVymazat