úterý 23. července 2013

Modrá je dobrá

Vypůjčila jsem si název jedné písničky, ale nemám v úmyslu psát ani o "modré knížce" ani o ničem jiném, co by mělo modrou barvu. V tomto případě se totiž Modrá píše s velkým M, protože je to název jedné malé moravské vísky. Najít ji můžete v těsném sousedství slavného poutního místa Velehrad. A právě tato vesnička se stala cílem našeho jarního rodinného výletu. Plánovali jsme to už pár týdnů, ale pořád jsem musela být v práci. Konečně se jeden víkend uvolnil, a tak jsme toho hned využili. Co kdyby se zas dlouho volno nenaskytlo.

Vyrazili jsme poměrně pozdě. Nebyl důvod spěchat a tak si manžel v poklidu opatřil všechna zvířátka a teprve krátce po desáté jsme opouštěli domov. Nebylo to daleko, cesta nám trvala asi hodinku. Při příjezdu jsme však už měli hlad a začali se po dědině rozhlížet po vhodné restauraci. Manžel všechny moje upozornění zamítl, že prý se najíme až na místě. To byla asi jedinná stinná stránka výletu. Hotel "Skanzen" nedoporučuji k návštěvě - jídlo bylo příliš drahé a rozhodně nás nijak neohromilo.

Po obědě jsme vyrazili za prvním dobrodružstvím. Adámkovi jsme dali vybrat, zda chce prvně vidět Archeoskanzen nebo rybičky. Vybral si rybičky a tak jsme se vypravili do zbrusu nové expozice "Živá voda". Expozice je otevřena teprve krátce, od loňského podzimu, ještě není vše tak, jak by mělo být. Ale i tak se nám tam velmi líbilo. Přes prosklené stěny jsme měli možnost pozorovat různé vodní tvory. Vyvrcholením pak byla návštěva podvodního tunelu, kde ryby proplouvaly kolem nás. Strávili jsme tam mnoho času a znovu a znovu žasli nad mohutnou (přes 2 metry dlouhou) vyzou, největší rybou zdejšího "akvária". Ale za zmínku stojí i obrovští kapři, kteří se pomalu a majestátně vznášeli hned vedle nás. Krom toho jsme viděli i několik jeseterů a dalších ryb.




Expozice byla doplněna množstvím fotografií, plastickou stěnou s reliéfy ryb, které si mohly děti ošahat (určeno především pro nevidomé). Krom toho nás zaujaly různé hry, které byly pro děti připraveny, především s rybí nebo vodní tematikou.





Procházka venkovním areálem byla trošku méně zajímavá. Jezírka zatím byla téměř bez vegetace. A i ryby se, snad kvůli nižší teplotě, držely hlouběji pod vodou. Obešli jsme si potůček, a potom i obě jezírka. Podle informací správkyně areálu by to větší mělo v létě sloužit k osvěžění návštěvníků expozice - jako koupací biotop.



Popravdě, Adámek se nemohl toho všeho nabažit. Znovu a znovu jsme se vraceli do tunelu nebo ho nechali si hrát. Snad bychom ho odtamtud ani nedostali, ale přijel zájezd a v tom davu už to nebyla taková zábava, jako když nás tam bylo jen pár.



Přesunuli jsme se tedy do sousedního Archeoskanzenu, který představuje Velkomoravské hradiště (9. století) a předlohou pro jeho vybudování byly skutečné archeologické nálezy z té doby. Člověk si ani pořádně nedokáže představit, jak naši předkové skromě žili, dokud to nevidí na vlastní oči. Procházeli jsme areálem, nakukovali do jednotlivých chýší (spíš chatrčí) a všude skoro stejné, prosté vybavení. Jak vůbec vydrželi všichni v tak malém prostoru, často pohromadě i se zvířaty? Adámka tahle část příliš nezajímala, asi je na to ještě moc malý. Zaujmout ho dokázala jen zvířátka pobíhající po celém areálu. Ostatně naše "obecní" prasátka Čertík a Žofinka, miláčci všech místních dětí a zvláště těch z mateřinky, pochází právě odtud.
Zdroj: http://kerria.pise.cz/339-modra-je-dobra.html

Zdroj: http://kerria.pise.cz/339-modra-je-dobra.html



Bohužel jsme se nemohli příliš dlouho zdržet. Nevím, čím to je, ale sotva vytáhneme paty z baráku, hned je nějaký malér. Soused volal, že nám utekly ovečky a tak jsme pospíchali domů. Plánovaná prohlídka nedalekého Velehradu se odkládá na neurčito. Ale Adámka by to tam stejně nebavilo - na to je skutečně ještě malý.

A na závěr ještě fotka z Cyrilometodějské školy (expozice v knížecím domě):


Modrá 19.5.2013

Zdroj: http://kerria.pise.cz/339-modra-je-dobra.htm


Zdroj: http://kerria.pise.cz/339-modra-je-dobra.html


Zdroj: http://kerria.pise.cz/339-modra-je-dobra.html


Zdroj: http://kerria.pise.cz/339-modra-je-dobra.ht


Zdroj: http://kerria.pise.cz/339-modra-je-dobra.html


Zdroj: http://kerria.pise.cz/339-modra-je-dobra.html


Zdroj: http://kerria.pise.cz/339-modra-je-dobra.html

Žádné komentáře:

Okomentovat