čtvrtek 6. února 2020

Prostějov - nejvýznamnější památky

Prostějov je krásné město. Ale trvalo mi dlouho, než jsem ho alespoň trošku poznala. Všechny mé návštěvy v Prostějově byly ryze účelováé (na nákupy, na úřady, kdysi i na cvičení apod.) Člověk stále někam spěchal a i když jsem se vždy dívala i kolem a vnímala jeho krásy, nikdy mi nedošlo, kolik toho všeho tu vlastně je. Do jednoho článku by se mi to všechno, co vám chci ukázat, nevešlo, a tak jsem pro vás připravila sérii tématických článků o Prostějově. Dnes to bude o nejvýznamnějších Prostějovských památkách.

Výhled na náměstí z radniční věže

Městské hradby
jsou asi nejstarší památkou v Prostějově. Nejstarší zprávy o opevnění města pocházejí z roku 1406, tehdy však byly hradby dřevěné se dvěma branami ve směru na Olomouc a Brno. Tyto hradby byly poškozeny Husity v roce 1423 a následně vojsky Markraběte Albrechta v roce 1431. V rámci oprav byly přistavěny nové brány směrem na Plumlov a Kostelec. Kamenné hradby se začaly budovat v roce 1495. Před hradbami byl ještě val a malá obranná zídka. Postupně se přidávaly i bašty. V roce 1526 Jan z Pernštejna část hradeb zboural a na jejich místě si vystavěl zámek, který však začlenil do obranného systému města. Od roku 1865 byly hradby postupně rozebírány a do dnešních dnů se zachovalo pouze torzo v délce cca 300 m zakončené baštou, která dříve sloužila jako městská šatlava, dnes zde sídlí galerie. Další bašta je v Knihařské ulici, ale téměř byste ji nepoznali - slouží jako soukromé obydlí. Z vnější strany hradeb je krásný park s množstvím okrasných stromů - o tom někdy příště. Z vnitřní strany byly hradby v roce 2012 doplněny malbou domečků ghetta, které zde dříve stávalo.

Smetanovy sady

bašta

z ulice Hradební

z ulice Hradební

Zámek Pernštejnů
Když půjdete kolem hradeb směrem na sever, dojdete k zámku, který byl už při výstavbě zakomponován do obranného systému města. Zámek vybudoval Jan z Pernštejna v letech 1522-1526. Za Vratislava z Pernštejna byl přebudován v renesančním stylu. Z této přestavby se zachoval pouze  nádherný vstupní portál, který údajně patří k nejkrásnějším na Moravě. Během třicetileté války švédové zámek vypálili a tím zničili nejen akrády na nádvoří, ale i ostatní výzdobu. Zámek byl provizorně opraven a sloužil jako sýpka, později židovské vězení. Koncem 19. století koupila zámek městská záložna a začátkem 20. století zámek opravila do dnešní podoby. Z této doby pochází také sgrafitová výzdoba fasády. Dnes patří zámek městu a jedinou přístupnou částí je turistické informační centrum.



Páni z Pernštejna

Knížata z Lichtensteina

Páni z Kravař

Hanák tade bode do skonání světa -
tento staré zámek dyl o štere leta!

vstupní brána

nádvoří
Nová radnice
Samozřejmě tu máme i "starou" radnici, ale tu jsem tematicky zařadila do jiného článku. Nemusíte  se bát, že byste o ni přišli. Nová radnice je asi nejvýznamnější dominantou města. Její věž je nepřehlédnutelná. Vybudována byla v letech 1911-14 a na její výstavbě se podílelo kolem čtyřiceti stavebních podniků z Prostějova a blízkého okolí. Při pohledu zvenčí vás možná napadne, proč věž nestojí uprostřed, aby stavba byla symetrická. Ona původně měla stát uprostřed a budova měla být větší. Jenže majitel sousední parcely ji městu odmítl odprodat a tak už rozestavěná radnice zůstala nesouměrná. Když už budete v Prostějově, určitě nahlédněte i dovnitř radnice. Sice se podíváte jen na chodby a schodiště, ale bohatá barevná štuková výzdoba vás okouzlí. A nebojte se vystoupat i do dalších pater, každé je totiž jiné. Pokud budete mít štěstí, můžete se podívat i na věž, v letních měsících tu probíhají komentované prohlídky. Věž je vysoká 66 m a z nejvyšších pater je za dobrého počasí rozhled opravdu do daleka. Z čelní strany ji zdobí krom jiného i orloj - to mnoho lidí netuší. Orloj totiž nejsou ti pohybliví panáčci, jak je znáte ze Staroměstského náměstí v Praze. Orloj je druh hodin, které ukazují aktuální pozici Slunce, Měsíce, případně i planet v jednotlivých znameních zvěrokruhu.





Orloj
Tak jak se vám u nás v Prostějově líbí? 

Žádné komentáře:

Okomentovat