čtvrtek 16. srpna 2018

ZOO Safari Dvůr Králové

Zoologických zahrad je u nás několik (cca 25). Já sama jich však navštívila jen pár, ale na základě svých návštěv si troufám říct, že téměř každá ZOO je jiná a každá tak nabízí jiné zážitky. Rozhodně byste tedy neměli vynechat návštěvu ZOO ve Dvoře králové, pokud se budete pohybovat někde v okolí, zvláště pak, pokud máte děti, pro které to bude zážitek.


Královédvorská ZOO se specializuje na chov afrických zvířat. Tomu odpovídá i celkový vizuální koncept ZOO. Je rozdělena na dvě části - tradiční ZOO a Safari. V dnešní době je trend budovat výběhy zvířat bez mříží, aby si návštěvníci mohli užít ničím nerušený pohled. Tuto ZOO jsem navštívila též před cca 20-ti lety, kdy budování "bezmřížových" výběhů teprve začínalo. Ale tady už tenkrát bylo klecí a mříží jen pomálu. To však neznamená, že ZOO nemodernizuje. Při letošní návštěvě jsem tu prakticky nic nepoznávala - paměť sice po tak dlouhé době může selhat.



Oceňuji  rozmístění laviček snad před každým výběhem tak, aby si odpočívající návštěvník mohl užívat pohled do výběhu aniž by byl rušen procházejícími lidmi. Takových posezení je v Brně i Olomouci (které znám nejlépe) jen pár. Téměř každý pavilon byl průchozí, takže pokud jste náhodou měli smůlu a zvířata nebyla venku, mohli jste si je prohlédnout pěkně v domečku. My měli štěstí a dovnitř pavilónů jsme nemuseli, i když jsme možná o pár zvířátek přišli. Velmi se nám však líbil pavilon s akvárii-terárii představující život pod hladinou i na břehu africké řeky.


Ovšem to, kvůli čemu sem většina lidí míří je právě Safari. Tradiční ZOO tak slouží především k zabavení návštěvníků během čekání na zamluvený Safari-bus. Je tu sice možnost si část safari projít po svých, ale to není úplně to pravé. Safari se musí projet. Můžete si je projet vlastním autem - je to dokonce levnější. Ale dle mého je mnohem lepší a zajímavější využít Safari-bus. Jednak máte mnohem lepší výhled, protože sedíte výše než v autě. A hlavně se vám ke všemu dění dostane odpovídajícího odborného komentáře. Ne, že bych si to všechno pamatovala, ale vím, že alespoň některé z těch informací mám někde uložené a až je budu potřebovat, naskočí :P



V případě cesty safari-busem se nemusíte vůbec obávat, že byste nepořídili pěkné fotky. Řidiči-průvodci jsou profíci. Jedou fakt pomalu, takže můžete směle fotit i za jízdy. Ale ještě lépe je počkat si, až zastaví - a oni zastavují právě na těch místech, odkud jsou máte nejlepší výhled. A s focením nespěchejte jako já, počkejte si na okamžik, kdy vám zvířátko tzv. zapózuje - když nezapózuje a chcete jakoukoliv fotku, pořídíte ji i za jízdy.



Unikátem Královédvorské ZOO je "Lví safari", které bylo otevřeno v roce 2015 - zatím jediné svého druhu v celé Evropě. 


navštíveno 10.7.2018

Žádné komentáře:

Okomentovat