čtvrtek 2. dubna 2020

Prostějovské kostely I.

Jak název napovídá, dnes se projdeme po církevních památkách. A protože jich je v Prostějově celkem dost, rozdělila jsem článek na více dílů. V tom dnešním se podíváme na kostely v centru města a některé s nimi související stavby. A i když jich je méně, tak to bude dlouhý, protože jsem využila příležitostí a do některých nahlédla i dovnitř.

Kostel Povýšení svatého Kříže

Kostel se nachází v samém centru Prostějova. Je obklopen okolní zástavbou, takže je obtížné pořídit kvalitní fotografie. Měla jsem to štěstí, že jsem jej navštívila několikrát s průvodcem a pokaždé jsem měla možnost vidět jej z jiné "perspektivy". Rozhodla jsem se s vámi o všechny tyto zajímavé informace podělit, proto bude kostelu později věnován samostatný článek. Dnes tedy jen fotka exteriéru (pořízeno z ochozu radniční věže)

Kostel Povýšení svatého kříže

Kostel sv. Petra a Pavla, kaple sv. Lazara

Ačkoliv o tom nejsou písemné ani jiné doklady, je považován za nejstarší v Prostějově. Samozřejmě ne ten dnešní, ale jeho předchůdce. V okolí kostela býval nejstarší prostějovský hřbitov. Dle odhadů byl založen ve 12.-13. století. Po dokončení kostela sv. Kříže jeho význam poklesl. Původní kostel měl rozměry 22,5 x 7,5 m a jeho výška byla 9,5 m. V letech 1728-30 byl celkově přestavěn, rozšířen a dostal novou vysokou věž. Zároveň také byla vybudována krypta. Hlavní oltář v kostele je svým způsobem unikátní, protože jej zdobí sousoší "Poslední večeře páně". Patronům kostela sv. Petru a sv. Pavlu je věnován první boční oltář. Věž kostela s kopulí pochází až z roku 1940. Původní věž byla stržena vichřicí už v roce 1740, místo ní byla postavena jen nízká věžička zastřešená čtyřbokým jehlanem. Zvon na věži je nejstarší v Prostějově, pochází z roku 1506 a váží 300 kg.

Kostel svatého Petra

Kostel sv. Petra - mozaika nad vchodem

Kostel sv. Petra - hlavní oltář

Kostel sv. Petra - poslední večeře

Kostel sv. Petra - varhany

V těsném sousedství kostela je kaple sv. Lazara. Má šestiboký tvar a slouží převážně ke zkouškám sboru. Pod kaplí se nachází hrobka, která je ve velmi špatném stavu a vstup do ní by byl příliš riskantní i pro výzkumníky.

Kaple svatého Lazara

Kaple sv. Lazara - oltář

Kostel sv. Jana Nepomuckého a klášter Milosrdných bratří

Na založení kostela a kláštera má zásluhu Marie Anna, kněžna z Lichtenštejna, která tak učinila jako poděkování za uzdravení svého těžce nemocného syna Jana Nepomuka. Kostel má poměrně jednotnou barokní výzdobu, která je dílem několika neznámých mistrů a místního mistra Františka Antonína Šebesty, který se malířství vyučil v Itálii a přijal tam italské jméno Sebastini.

Kostel sv. Jana Nepomuckého a klášter Milosrdných bratří

Kostel sv. Jana Nepomuckého - interiér

Kostel sv. Jana Nepomuckého

Kostel sv. Jana Nepomuckého - varhany

Kostel patří ke komplexu kláštera Milosrdných bratří. Za jeho založení vděčíme kněžně Anně z Lichtensteina. Ta se modlila za uzdravení svého syna a přislíbila Bohu, že nechá vybudovat klášter. K jeho založení došlo v roce 1733 a ještě téhož roku přišlo do Prostějova asi 600 milosrdných bratří.  Neměli v Prostějově snadné, zdejší lékaři a lékárníci je brali jako konkurenci. Už od svého příchodu přijímali do péče nemocné a sloužili všem bez rozdílu. V roce 1734 otevřeli i lékárnu. Milosrdní bratři sloužili nemocným více než 200 let. V roce 1941 řád rozpustilo Gestapo, klášter zabrali a majetek řádu zabavili. V roce 1943 zde zřídili německý lazaret, který po osvobození využívali rusové. Po válce se do zdevastovaného a vyloupeného kláštera vrátilo jen pět bratří. I když jich bylo tak málo, snažili se svou činnost obnovit. Ovšem po nástupu komunistů byla nemocnice zestátněna a v roce 1950 byl řád již podruhé zrušen.  V této době utrpěl klášter i nemocnice asi největší škody a to především necitlivými zásahy do nádherné barokní výzdoby. Nástěnné malby s křesťanskou tematikou byly zakryty bílými nátěry. Štuková výzdoba byla na mnoha místech odstraněna a tam kde náhodou zůstala, byla narušena elektroinstalací. Když byl v roce 1990 klášter vrácen značně oslabeným bratřím, nebyli schopni tak rozsáhlý komplex spravovat. Předali tedy klášter do správy Olomouckého arcibiskupství s příslibem, že bude opraven a bude sloužit charitě. Zatím k tomu nedošlo a budovy nadále chátrají.

Klášter milosrdných bratří - dvůr

Klášter milosrdných bratří - výzdoba

Klášter milosrdných bratří - "výzdoba"


Navštíveno: září 2019

Žádné komentáře:

Okomentovat