sobota 21. června 2014

Zapomenutá kaplička

Dnes se svým příspěvkem do soutěže o nejhezčí sakrální stavbu vydám až na Vysočinu. Ne, že bych v okolí neměla dost materiálu k dalšímu představení, ale ráda bych vám představila místo, které mě jako malou docela děsilo.


Moje babička žila v obci nedaleko JE Dukovany. Nejezdili jsme tam moc často, jen párkrát do roka a po její smrti už téměř vůbec. Cesta vedla úzkou silničkou kolem vznikající elektrárny. Naproti elektrárně stála v zarostlém ďolíku oprýskaná kaplička jako z hororu. Všude kolem houští, mám dojem, že i nějaké sutiny kolem byly. Jako by se na jednom místě zhmotnily všechny možné obrazy války. Z jedné strany silnice se kam oko dohlédlo tyčil vysoký plot s ostnatými dráty nahoře... Takový jakým bývaly obehnané koncentráky. Naproti potom kaplička s vytlučeními okny a oprýskanou omítkou, která vypadala, jako po bombardování. A u silnice... U silnice vždycky stáli policisté, zastavili naši dodávku a kontrolovali, co je uvnitř. Jakoby něco hledali, snad bomby, které by mohly uškodit socialistické stavbě, nebo imperialistické zvědy s fotoaparáty a kamerami...

Místo připomínalo hřbitov a on to svým způsobem i hřbitov byl. Ale to jsem tenkrát ještě nevěděla. Netušila jsem, že tady stávala vesnice a v jejím středu kaplička. Lidé odešli, vesnice zmizela z mapy, jen rozpadající se kaple tu Bůh ví proč zůstala stát.

Když jsem o mnoho let později projížděla kolem, povšimla jsem si, že kaplička je opravená i celé okolní prostranství. Požádala jsem manžela, aby na chvíli zastavil a pořídila pár fotek.

Bohužel o kapličce nemůžu říct nic víc. Hledala jsem na netu, ale marně. Obec Heřmanice zanikla někdy v 70. letech minulého století. Lidé byli nuceni se přestěhovat jinam, nejčastěji do sousedních Rouchovan, kam obec správně spadala a byla též přifařena. Krátce před zničením obcí Heřmanice, Lipňany a Skryje proběhl zde záchranný výzkum tradičního stavitelství, bohužel zpráva se o kapličce vůbec nezmiňuje. Není se čemu divit, v 70. letech nebyly církevní stavby vůbec důležité, často chátraly, nebo byly užívány jako různá skladiště. Netuším ani, komu byla zasvěcena. Nalezla jsem jedinou starou fotografii na oficiálním webu obce Rouchovany.

Historická fotografie (zdroj: rouchovany.cz)




Veškeré vnitřní vybavení chybí
Heřmanice 6.4.2011
  
Zdroj: http://kerria.pise.cz/411-zapomenuta-kaplicka.html

Zdroj: http://kerria.pise.cz/411-zapomenuta-kaplicka.html


Zdroj: http://kerria.pise.cz/411-zapomenuta-kaplicka.html


Zdroj: http://kerria.pise.cz/411-zapomenuta-kaplicka.html


Zdroj: http://kerria.pise.cz/411-zapomenuta-kaplicka.html

Žádné komentáře:

Okomentovat