čtvrtek 15. srpna 2019

Velké Losiny

Už nějaký čas jsme plánovali pobyt v Losinách. Je to krásné lázeňské městečko se spoustou turistických atrakcí jak v místě tak i v blízkém okolí. Jenže nevěřili byste, jak je těžké sehnat v Losinách ubytování, které by splňovalo alespoň náš základní požadavek - totiž možnost stravování přímo v hotelu (nebo penzionu). Tuto službu poskytuje jediný hotel v Losinách a je nehorázně drahý. Ne, že by nám vadilo zaplatit více peněz, ale za stejné peníze jsme už byli loni stejně dlouhou dobu ubytováni ve fakt luxusním hotelu s širokým spektrem služeb v ceně. Nakonec jsme se spokojili se skromnějším ubytováním v nedalekých Vernířovicích a do Losin jsme jezdili na výlety.


Vernířovice

V Losinách je toho k navštívení hodně. Jako první jsme si vybrali Ruční papírnu. Adámek miluje technické věci a zajímá se o výrobu čehokoliv. Už jsme pár podniků navštívili a zatím vždy byl nadšen. Tentokrát tomu bylo také tak. Jen škoda, že nejbližší čas prohlídky zahrnoval zrovna polední pauzu, takže v provozu bylo jen pár lidí, jejichž úkolem bylo právě předvést výrobu návštěvníkům. Před lety jsme tam byli za plného provozu a bylo mnohem zajímavější sledovat celý ten cvrkot. O víkendu jsme se ještě vrátili na "dílničku", kde si Adámek mohl vyrobit svůj vlastní papír.

Ďáblova bible

Sculptura z papíru (papírmaše)
Dalším lákadlem v Losinách jsou Termály. Já tam byla už několikrát, ale od té doby už uběhlo dost času a termály mezitím prošly rozsáhlou rekonstrukcí. Z obyčejného bazénu, který byl zvláštní jen tím, že v něm byla teplá smradlavá voda nezbylo nic. Místo něj stojí na místě moderní aquapark s devíti bazény a mnoha atrakcemi. Příjemným zpestřením byly animátorky, které vymýšlely pro děti různé hry a soutěže - Adámek se některých zúčastnil.


Za zmínku stojí i procházka městečkem, kterou můžete spojit s návštěvou místní pralinkárny - z toho výběru přecházel zrak a ten pohled vyvolával pavlovův reflex. Škoda, že neměli nějakou mix variantu, aby člověk mohl ochutnat víc druhů. Raději jsme vyrazili do lázeňského parku a pokusili se najít jediný funkční pramen - Karel - a ochutnat jeho vodu. Postrádala jsem u pramene nějakou informační cedulku.

pramen Karel

Z dalších památek stojí za zmínku zámek, proslulý spojením s čarodějnickými procesy v 17. století. Já tam byla už dvakrát a moje chlapy zámky příliš neberou, takže tentokrát jsme jej vynechali. V Losinách a okolí je také několik dřevěných kostelů, pokud máte rádi tyto památky, tak si užijete. 

Navštíveno 27.-29.6.2019

Žádné komentáře:

Okomentovat