čtvrtek 8. října 2020

Kolik je v Prostějově svatých Janů?

Pokračuji ve svých toulkách Prostějovem, během nichž jsem si povšimla, že je tu na tak malé město docela velký počet nejrůznějších soch. Postupně Vám je ukážu. Dnes jsem se však zaměřila jen na jednu - tedy jeden typ: Sochy svatého Jana Nepomuckého.

Svatý Jan Nepomucký je asi nejoblíbenější český světec. Tedy hned po panence Marii, která má přece jen opravdu výjimečné postavení. Kromě ní nenajdeme jiného světce, který by měl u nás tolik soch - snad v každé vsi nebo městě nalezneme alespoň jednu. Myslím, že co do počtu předčí i svatého Floriánka - toho rozhodně nevídám tak často.

Legenda o něm praví, že byl zpovědníkem královny Žofie Bavorské, manželky krále Václava IV. Žárlivý král chtěl po Janovi vyzradit její zpovědní tajemství - zvláště pak ta, která se týkala údajné nevěry. A neváhal ani použít mučidla, když Jan odmítl. Ani mučením však z Jana nic nedostal, a ten krutým útrapám podlehl. Jeho mrtvé tělo pak na příkaz krále bylo svrženo z Karlova mostu do Vltavy. O několik dní později jej nalezli rybáři. Kolem jeho hlavy zahlédli pět hvězdám podobných světel.

Verze historiků zase říká, že král se pokoušel oslabit moc církve, především jejích pražských představitelů a na jejich místa chtěl dosadit někoho loajálnějšího... K jejich odstranění se hodila jakákoliv záminka.

Ať už to bylo jakkoliv, svatý Jan z Nepomuku se stal jedním z našich nejoblíbenějších světců a také jedním z patronů České země. Poznáte jej poměrně snadno - podle pěti hvězd, které zdobí jeho svatozář. Kromě Panny Marie žádný jiný světec takovou ozdobu hlavy nemá. Dalšími atributy bývá kříž, palmová ratolest, kniha, prst na rtech, ...

Uctívání svatého Jana z Nepomuku má v Prostějově dlouhou tradici. Jednak tu má přímo jemu zasvěcený kostel.


V Domamyslicích potom najdete kapli svatého Jana Nepomuckého.

A kolik je tu vlastně těch jeho soch? Docela dost... Já jich našla devět v ulicích. Nějací další se pak  skrývají také uvnitř kostelů.


Brněnská ulice (u kostela)
Brněnská ulice


Čechovická ulice


náměstí J.V. Sládka


Majakovského ulice


Masarykovo náměstí

Olomoucká ulice


Peterské náměstí


Přikrylovo náměstí


ulice Sádky

Tak co, věděli jste o všech? Nebo snad víte ještě o nějakém dalším, který mi tu chybí?

2 komentáře:

  1. Počkat... takže tohle je oficiální zasvěcení toho kostela? U nás doma to vždycky bylo "U Milosrdnejch", když na něj přišla řeč... Trochu se stydím, že jsem to zjistila až teď, zvlášť proto, že to tam nemám zrovna daleko 😅😅

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, kostel je Sv. Jana z Nepomuku. U Milosrdných je sousední klášter. Kdyby tě to zajímalo, tak tu na blogu najdeš i povídání o kostele a klášteře.
      https://potoulani.blogspot.com/2020/04/prostejovske-kostely-i.html

      Vymazat