čtvrtek 2. srpna 2018

Atomka v Dukovanech

Náš Adámek je zvídavé dítě. Už před nějakou dobou se předmětem jeho zájmu stala také jaderná energie a vše, co s ní souvisí. Jako rodiče nás jeho zájmy těší a snažíme se jej všemožně podporovat. V tomto případě to znamenalo, že nás čeká výlet do Jaderné elektrárny v Dukovanech, kde bude mít možnost vše poznat na vlastní oči.


Na "atomce" jak se v nejbližším okolí říká, mají turistické infocentrum, kde se můžete seznámit se vším kolem výroby jaderné energie. Vstup je zdarma. Já osobně jej navštívila už potřetí a zjistila, že od minulé návštěvy se tam toho hodně změnilo. Zatímco před lety jsme si infocentrum procházeli sami, dnes jím provází vyškolená průvodkyně, která vše předvede, vysvětlí i odpoví na všetečné otázky (Adámek jich pár měl).



Zatímco jsme čekali na prohlídku, obešli jsme si nejbližší přístupné okolí a pořídili pár fotografií elektrárny.

Prohlídka začínala promítáním filmu v malém kinosále. Následovala prohlídka jednotlivých modelů s výkladem. Zajímavé bylo vysvětlení, proč došlo k nehodám v Černobylu a Fukušimě. Informace jsou jistě i někde na netu, ale zatím mě nenapadlo si je sama vyhledat.


Po komentované prohlídce jsme ještě nějaký čas strávili u různých modelů, kde si děti mohly vyzkoušet různé pokusy s energií. A samozřejmě nesmí chybět fotka "z provozu" - přesněji fotka se pořizovala na infocentru a byla uměle vložena do obrázku z provozu.


Kromě atomky, můžete také navštívit nedalekou přečerpávací elektrárnu na Dalešické přehradě. Ale tam je prohlídka pro děti do 12 let věku ošizená o návštěvu provozu. Tak jsme si ji nechali napřesrok.



navštíveno 3.7.2018

Žádné komentáře:

Okomentovat