čtvrtek 23. srpna 2018

Stezka korunami stromů

Letošní dovolenou jsme strávili v Krkonoších. Z mnoha zajímavostí v okolí jsme si vybrali mimo jiné také návštěvu Stezky korunami stromů, která byla vybudována na okraji Jánských Lázní. Minulý rok jsme navštívili rozhlednu v podobném stylu "Stezku v oblacích" na Dolní Moravě.


V případě Stezky korunami stromů se ani moc nedá hovořit o rozhledně. Jak už název napovídá, dřevěná lávka nás vede mezi stromy s minimální vyhlídkou do krajiny. I přesto je její pojetí zajímavé. Podél lávky jsou na zábradlí umístěna kukátka nastavená na různé stromy, samozřejmě i s popisem, co můžeme vidět. Pro děti jsou tam také umístěny panely s několika otázkami/úkoly týkajícími se lesa.



Zajímavým zpestřením bylo zavedení stezky pod zem, kde byl ve středu místnosti u stropu zavěšený pařez s kořenovým systémem, tak jak roste pod zemí. Kolem místnosti pak byly umístěny světelné panely s obrázky a zajímavými informacemi o životě v půdě a opět nechyběly otázky pro děti.


Výstup na vyhlídkovou věž byl pozvolný - pohodlný i pro starší lidi, matky s kočárky nebo vozíčkáře. Vyhlídka z vrcholu nebyla moc zajímavá, co taky čekat mezi kopci? Skýtala pohled na lesy a výhled na Jánské Lázně. Pro zajímavost byly po obvodu umístěny šipky s popisky, kterým směrem co leží. Připomnělo mi to film "Jára Cimrman ležící spící", kdy babka ukazuje kamsi do dáli se slovy "tímto směrem leží Vídeň". Jelikož Brno ani Olomouc svou šipku neměly, vyfotila jsem pro představu alespoň "výhled" na Prahu.

Výhled na Prahu

Jánské Lázně
Cestu dolů z vyhlídky je možné si zkrátit použitím tobogánu. Ne, že bych byla ve svém věku fanouškem podobných aktivit, ale mé svaly, namožené nedávnou túrou ze Sněžky dolů, se při každém kroku směrem dolů ozývaly a to i přes fakt, že sestup byl pozvolný a téměř neznatelný. Využila jsem tedy možnosti a sjela tím tobogánem dolů. Údajně se uvnitř dá dosáhnout rychlosti až 30 km/hod.  Je fakt dost prudký, ale hlavně hodně točitý. Přiznám se, že se mi chvíli točila hlava, ale zato nohy byly v pohodě.


Samozřejmě jsme nemohli vynechat ani krátkou návštěvu centra Jánských lázní. Zde jsme poobědvali, trošku se prošli městem a ochutnali místní pramen.




navštíveno 11.7.2018

Žádné komentáře:

Okomentovat