sobota 24. července 2010

Setkání s Budhou

Před týdnem jsem si sbalila tašku, rozdělila úkoly, svěřila Adámka do manželovy péče (Jitka se už před pár dny svěřila do péče babičky) a vyrazila s přáteli směr Praha-Mělník-Tupadly. Na kopci nad Tupadly je už z dálky vidět tajemná věž. K ní patří i zámeček zvaný Slavín obklopený parkem. V jeho areálu se nalézá budhistické meditační centrum Samadhi. Tam byl náš cíl. Strávili jsme tam úžasný týden plný meditací, cvičení tajči a jógy, zpívání manter, výletů do okolí i obyčejného klábosení.


Hned po příjezdu jsme měli volnou chvilku a tak jsem popadla foťák a vyrazila prozkoumat náš dočasný domov. Zámecký park mě okouzlil. Vlastně jsme ani nepoužívali výraz park. Pro to místo se hodilo spíš slovo les. Tak tedy les pod zámkem je spousta kouzelných zákoutí přímo vybízejících k zastavení a věnování pár minut meditaci, modlitbě či jen obyčejnému se kochání místem.





Skrz les vede udržovaná pěšina. Na několika místech přechází ve schody vytesané do skály a porostlé mechem. Mohutné stromy pomalu obrůstají břečťanem. Vedle nich se pomalu rodí nové stromky. Některé z nich živoří ve štěrbinách skal. Kolem pěšiny jsou citlivě rozmístěny lavičky z přírodních materiálů, nikoliv kvůli odpočinku, ale spíš kvůli vychutnání sí kouzla samotného místa.





Zdroj: http://kerria.pise.cz/18-samadhi.htm
Nejspíš už dole v Tupadlech vás zaujme věž. Dříve sloužila jako rozhledna. Dnes však je ve velmi špatném stavu. V nejtěsnějším okolí není radno se pohybovat, protože se z ní uvolňuje a padá kamení. I její statika je narušená a tak se nahoru nesmí. Velká škoda, ale snad bude jednou opravena.

Zdroj: http://kerria.pise.cz/18-samadhi.html

Zdroj: http://kerria.pise.cz/18-samadhi.html

V zámečku bydlí tibetský mnich Bhante Wimala (původem ze Srí Lanky). V přízemí zámečku je Bhanteho soukromá meditační místnost, kde jsou každé ráno od 7 do 7:30 veřejné meditace. Po meditaci následuje půlhodinová společná "meditační procházka" lesem v jejímž závěru Bhante všem účastníkům poděkuje a popřeje pěkný den.  Postavení Bhanteho v budhistické hierarchii je asi podobné jako pozice kardinála v katolické církvi. Během svého pobytu jsem se s ním setkala několikrát.



Kromě ranních meditací, jsem jej párkrát potkala v lese a dva večery jsme měli společné setkání. První večer nám vyprávěl o své humanitární činnosti po celém světě. Druhý večer nám nabídl "provázkouvou" modlitbu. Nevím, jak se tomu říká správně, ale jednalo se o speciální druh požehnání, kdy jednotliví účastníci se drží jednoho provázku a jsou tak spolu propojeni. Na závěr potom Bhante požehnal každému účastníku zvlášť a obdaroval nás náramky z provázku, které prý nás ochrání. Ne že bych tomu věřila, ale celý ten obřad ve mě zanechal hluboký dojem, takže jsem se rozhodla po vzoru budhistů nosit provázek až do jeho úplného rozpadnutí.



Neumím tak dobře anglicky, ale údajně tam (po předchozí dohodě) může přijet každý, kdo hledá klidné místo k rozjímání, bez ohledu na vyznání. Ovšem protože se jedná o budhistické duchovní místo, je třeba se smířit s dodržováním určitých pravidel:
  1. V objektu je třeba se chovat tiše, aby nebyli ostatní obyvatelé rušeni při svých meditacích, či jiných činnostech.
  2. Na společné ranní meditace je třeba chodit včas. Není vhodné rušit ostatní pozdním příchodem.
  3. V areálu Samahdi se smí konzumovat pouze vegetariánská strava. Je pravidlem, že ubytovaní hosté připravují jídlo i pro Bhanteho a jeho (obvykle) 2 pomocníky.
  4. Oblečení by mělo zakrývat alespoň kolena. Rovněž ramena a dekolt by měla být zahalená. Pokud se nechcete vzdát tílek s hlubokými výstřihy, je dobré je alespoň v areálu doplnit šátky, které vše napraví.
  5. Při vstupu do jakékoliv budovy je třeba se na prahu zout.
    Zdroj: http://kerria.pise.cz/18-samadhi.html
Ačkoliv vám nikdo nevynadá, pokud cokoliv z toho porušíte, já osobně považuju dodržování těchto pravidel za projev úcty k jiné kultuře a stylu života. Jejich dodržování mi nedělalo větší potíže, ani jsem se necítila nijak omezovaná.

Během roku se v Samadhi koná několik akcí pro širokou veřejnost. Pokud se budete pohybovat v okolí Mělníka, stojí za to nakouknout na jejich stránky a zjistit si, jestli se zrovna něco neděje. Pokud se do Samadhi dostanete, určitě nebudete litovat. Za bránou centra na vás čeká jiný svět.droj: http://kerria.pise.cz/18-samadhi.html

Tupadly 7/2010

Zdroj: http://kerria.pise.cz/18-samadhi.html


Zdroj: http://kerria.pise.cz/18-samadhi.html


Zdroj: http://kerria.pise.cz/18-samadhi.html


Zdroj: http://kerria.pise.cz/18-samadhi.html

Žádné komentáře:

Okomentovat